رویدادهای مدرسه
آزمایش های ساده برای کودکان با یخ
خلاصه :
یخ چیست؟ آب منجمد شده، یخ هست. آب در درجه (صفر درجه سلسیوس ۳۲F) یخ میزند.چه چیزی باعث می شود یخ سریعتر ذوب شود؟
امتحان کنید:
- جا یخی را با آب پر کنید و یک شب تا صبح بگذارید تا یخ بزند.
- یخها را از قالب در آورید و در مورد ویژگی(جامد، سرد) صحبت کنید.
یخ یک جامد هست وقتی منجمد میشود شکل ظرف یا قالبی که آب در آن ریخته شده را میگیرد.جامد یک حالت از ماده هست.جامدات مثل مایعها شکل آنها در ظروف مختلف تغییر نمیکند و شکل خود را حفظ میکند.
- حالا ظرفهایی با اندازههای مختلف را از آب پر کنید و باز یک شب تا صبح بگذارید داخل فریزر یخ بزند.
- یخها را از قالب در آورید و شکلها و اندازههای آنها را با هم مقایسه کنید.
- حالا توجه کودکتان را به هوای داخل اتاق جلب کنید و سوال کنید به نظرش چطور یخ در درجه گرم تغییر میکند.
- آب شدن یخ را تماشا کنید و ببینید کدام قالب یخ زودتر آب میشود.
- در مورد اینکه چه عواملی بر سرعت ذوب شدن یخ تاثیر دارد، صحبت کنید.
میزان سرعت ذوب شدن یخ به ۲ چیز بستگی دارد: شکل قالب یخ و اندازهای که نقطه انجماد آن پایینتر هست.
چه چیزی باعث میشود یخ سریعتر ذوب شود؟
با اضافه کردن مواد مختلف نقطه انجماد یخ را کاهش دهید و سرعت ذوب شدن آن را امتحان کنید.
- آزمایش را با ۵ ماده (نمک، شکر، بیکینگ پودر، آب گرم و سرکه) ادامه دهید.
- به تعداد هر کدام از مواد بالا یک لیوان آب را داخل فریزر بگذارید تا یخ بزند.
- یخها را از داخل قالب در آورید و در یک ظرف گودی بگذارید.
- با کمک قاشق یا قطره چکان هر کدام از مواد(نمک، شکر، بیکینگ پودر، آب گرم و سرکه) را بر روی یکی از یخ ها بریزید.
- از کودکتان بپرسید که فکر میکند کدام زودتر آب میشوند؟
- مشاهدات را مرحله به مرحله بر روی کاغذ یادداشت کنید.آیا مواد بر روی یخ ها تاثیر گذاشته؟ آیا بداخل یخ نفوذ کرده؟ و بر روی سرعت آب شدن یخ تاثیری داشته؟
- با پرسیدن سوالهایی ذهن کودکتان را مشغول کنید.کدام سریعتر آب شدند؟ کدام آهستهتر؟ در مورد هر تغییری صحبت کنید، سوراخها و خطهای ایجاد شده و تغییر شکل ظاهر یخ صحبت کنید.
- در این آزمایش یخی کودک شما کشف کرد که آب گرم از همه سریعتر یخ را ذوب میکند و بعد از آن سرکه و نمک(نفوذ نمک در یخ باعث ایجاد سوراخ شده) و بعد هم شکر(نفوذ شکر هم سوراخ ایجاد کرده ولی نه به اندازهی نمک بیشتر خراش هست) و بیکینگ پودر از همه کمتر بر روی ذوب یخ تاثیر گذاشته هست.
در انتها حدسیات کودکتان را با نتیجه نهایی مقایسه کنید.شاید جالب باشد که بیکینگ پودر از همه کمتر تاثیر داشته و بر عکس نمک و شکر تاثیر بیشتری از بیکینگ پودر دارد.
دلیل علمی:
مهم نیست که با اضافه کردن مواد مختلف به یخ چه واکنش شیمیایی انجام میشود.کاهش نقطه انجماد یخ به خاصیت شیمیایی ماده ربطی ندارد بلکه به تعداد مولکولهای آن ماده که در آب حل میشود، بستگی دارد.در یک حجم ثابت تعداد مولکولهای نمک بیشتر از شکر و بیکینگ پودر هست.
منبع: www.shidshad.com