دلنوشت
معجزه ای به نام زعفران
Red Gold; SAFFRON
خلاصه :
ایران با فاصله زیاد، مهمترین تولیدکننده جهان است: در سال ۲۰۰۵ ایران ۲۳۰ تن رشته خشک شده تولید کرد که ۹۳٫۷ حجم تولید جهانی را تشکیل میداد؛ اکثر تولیدات ایران صادر میشوند.معجزه ای به نام زعفران
زعفران یکی از آن ادویههای درجه یک ایرانی است. همان که عطر و رنگ بینظیرش نشان سفرههای ما ایرانیهاست. در بسیاری از غذاهای ایرانی میتوانید رد و بویی از زعفران پیدا کنید. اما به محض اینکه که با خواص شگفتآور زعفران آشنا شدید سعی میکنید هر طور شده، نقش آن را در رژیم غذایی خانواده پررنگتر کنید.
زعفران از نظر طبیعت گرم و خشک است و سرشار است از منگنز، ویتامین C، آهن، پتاسیم، ویتامین B6، آنتیاکسیدانها و هزار و یک ماده موثره دیگر که این همه خاصیت را برایش به ارمغان آورده:
زعفران حسابی آدم را به خنده میاندازد و شادیآوری قوی است و یک ضد افسردگی تمام عیار شناخته میشود.
برای تقویت مغز و اعصاب بسیار مفید است، از بیماریهایی نظیر پارکینسون و آلزامیر جلوگیری میکند و حافظه را تقویت میکند.
بوییدن عطر زعفران بیخوابی را درمان میکند.
زعفران مسکنی قوی است.
زعفران به درمان روماتیسم کمک میکند و کوفتگی عضلات را از بین میبرد.
زعفران درخشانکننده پوست است.
زعفران سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
زعفران مقوی کبد است.
زعفران پاککننده کلیه و مثانه است.
زعفران برای تقویت معده مفید است.
زعفران برای تقویت چشم و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای چشمی بسیار کارآست.
زعفران ضد سرطانی اثباتشده است که نمیگذارد سلولهای سرطانی رشد کنند و تکثیر شوند.
زعفران قند خون را تنظیم میکند.
زعفران جذب کلسیم بدن را بالا میبرد.
زعفران زایمان را تسهیل میکند و برای منظم شدن قاعدگی و کم شدن خونریزیهای بعد از زایمان به کار میرود. همچنین برای تسکین دردهای رحمی توصیه میشود.
زعفران برای درمان التهابهایی از جمله سیاهسرفه و آسم کاربرد دارد.
همه این خواص برشمرده برای زعفران باعث میشود که این ماده خوشعطر و بو در صنایع مختلفی از جمله داروسازی، صنایع غذایی، صنایع دامی و در زنگرزی کاربرد داشته باشد.
اما این به ما مردم معمولی ربطی پیدا نمیکند. ما میخواهیم بدانیم چگونه و چقدر از زعفران استفاده کنیم که از این همه فایدهاش بهره ببریم بدون اینکه عوارض جانبیاش گریبانگیرمان شود.
هر فرد بالغ میتواند تا یک دهم گرم در روز از زعفران استفاده کند: یعنی ۳ گرم در ماه. مصرف بیش از پنج گرم در ماه نیز به هیچ وجه توصیه نمیشود. مصرف بیش از حد زعفران باعث ایجاد خونریزی و آسیب به اعصاب میشود و در زنان باردار به سقط جنین می انجامد. به همین دلیل است که مصرف زعفران تا زمان زایمان به زنان باردار توصیه نمیشود ولی برای تسهیل در زایمان طبیعی از زعفران کمک میگیرند. مصرف بیش از حد زعفران حتی میتواند موجب مرگ شود.
زعفران نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد که بر اساس آخرين آمار گمرک نزديک به 85 درصد كل صادرات زعفران ايران به 5 كشور امارات متحده با 54 تن، اسپانيا با 35 تن و عربستان سعودي با 12 تن، هنگ كنگ 6 تن، هند 5 تن اختصاص دارد.
اين كشورها به ترتيب 40.9درصد، 26.9درصد، 9.1درصد، 4.7درصد و 3.9 درصد از كل صادرات زعفران کشورمان را به خود اختصاص دادند.
گفتني است متوسط قيمت هرگرم زعفران صادرشده به امارات متحده معادل 1.5 دلار، به اسپانيا 1.6 دلار، عربستان سعودي 1.2 دلار، هنگ كنگ 1.5 دلار و هند 1.6 دلار بوده است. بر اين اساس ميتوان گفت قيمت هر گرم زعفران صادراتي 4 هزار و 500 تا 5 هزار تومان است.
اما متاسفانه ...!!!
صادرات زعفران 1.6 دلار به ازاي هر گرم به اسپانيا در حاليست که اين کشور زعفران فله ايران را پس از بسته بندي به قيمت بالايي بفروش ميرساند.
صادرات فلهاي زعفران ايراني به دليل عدم برخورداري از برند مناسب بسته بندي سبب شده تا سود اصلي زعفران ايران را کشورهاي ديگر در اختيار داشته باشند.
نايب رييس شوراي ملي زعفران با اشاره به اينكه 92 درصد ميزان صادرات زعفران كل جهان در اختيار ايران است افزود: كشورهاي ديگر همچون افغانستان، چين،كشمير، مراكش اسپانيا، ايتاليا، هندوستان، و حتي آمريكا شروع به كشت زعفران كردهاند و ما با افزايش قيمت بازار را به رقبايي كه منتظر فرصت هستند واگذار خواهيم كرد.
تنها 7 درصد زعفران ما به صورت بستهبندي زير 10 گرم صادر مي شود و ما بقي بين 10 گرم تا 500 گرم متغير است.
نكته قابل تامل اين است كه اسپانيا با 700 کيلو گرم توليد زعفران در سال، چيزي در حدود 50 تن صادرات سالانه دارد كه اين رقم را با بستهبندي زعفراني كه از ايران خريداري ميكند تامين ميكند.
در بازارهاي اروپا زعفران با برند اسپانيا بهتر از نام ايران به فروش ميرسد و اين تغيير رويه و سوق دادن به سمت ايران با توجه به اينكه ما يك كشور در حال توسعه محسوب ميشويم مشكل است.
همچنین اخیرا در هلند، پیاز زعفران را استاندارد سازی کرده و آن را به تمام کشورهای دنیا از جمله گرجستان، قرقیزستان، ترکمنستان، روسیه و غیره صادر می کنند. این زنگ خطر جدی برای ما است ایران باید صادرکننده این محصول می شد نه هلند که اصلا تولیدی ندارد! الان هلند دارد کار می کند تا این محصول را اصلاح کند؛ روزی خواهد رسید که عملکرد پیاز زعفران ایران ۴ کیلوگرم در هکتار و نوع هلندی اصلاح شده آن ۱۲ کیلوگرم در هکتار است به کلی ایران از بازارهای جهانی حذف خواهد شد.
که برای خروج از این وضعیت نیاز مند برنامه مدون و دقیق ، سرمایه گذاری در زمینه بسته بندی مطابق با آخرین استاندارهای جهانی، تبلیغات گسترده،جدیت مسئولین و... . هستیم تا شاهد رونق اقتصادی هرچه بیشتر کشور عزیزمان باشیم.