
رویدادهای عمومی
روز بزرگداشت سعدی
خلاصه :
دبستان دخترانه میزاناول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان همزمان با سالروز تولد شیخ اجل سعدی شیرازی، كه بهعنوان استاد سخن شناخته می شود؛ یادروز سعدی نام گرفته است.
افزون بریك دههاست كه با مشاركت نهادها و ارگانهای فرهنگی استان فارس، سعدی پژوهان و سعدی شناسان هر سال با اجتماع بر تربت استاد سخن، سعدی شیرازی؛ با نكوداشت یاد این پیام آور انسانیت به تبیین آرا و اندیشههای شیخ میپردازند.
بسیاری از دانشوران و سعدی شناسان توجه به آثار و اخلاق سعدی و الهامگرفتن از شخصیت برجسته استادسخن را لازمه و ضرورت زندگی امروزی میدانند و معتقدند توجه به آثار و اندیشههای شیخ اجل موجب بازشناسی فرهنگ غنی ایرانی میشود.
استاد سخن در مرحلهای از زندگی به سیر و سیاحت در بیشتر كشورهای اسلامی پرداخت. وی به بلخ و غزنه رفت، به گجرات در هندوستان سفر كرد و با تجربه برهمنهای هند آشنا شد و در دهلی زبان هندی را فرا گرفت. در این دوران، سعدی از طریق دریا به یمن و حبشه و سپس به كشورهای عربی رفت وپس از زیارت كعبه مدتی در شام به ویژه در دمشق، بعلبك لبنان و بیتالمقدس ساكن شد.
سعدی پس از سفرهای بسیار به شیراز بازگشت و تجارب خود را به نگارش در آورد این شاعر گرانمایه در سال 655 هجری زیباترین و لطیفترین شعرهای خود یعنی بوستان را در ده باب سرود و در آن به مهمترین مسایل اخلاقی و انسانی مانند عدل، احسان، عشق، تواضع، قناعت، شكر و توبه پرداخت.
سعدی همچنین در سال 656 اثر دیگر خود یعنی گلستان را به رشته تحریر در آورد كه آمیزهای از نظم و نثر و مجموعه حكایاتی است كه سعدی موضوع آن را تجربه كرده یا ساخته ذهن او است. در كنار همهاوصافی كه برای سعدی به عنوان شاعر پر آوازهی ایرانی، آورده اند بسیاری سعدی را به عنوان پیام آور انسانیت میشناسند.
سعدی سفیر انسانیت، همبستگی و همزیستی است و برای گفت وگوی فرهنگ ها و تمدنها با اشعار زیبای خود زمینهسازی كرده است.ازاین رو استاد سخن در اشعار خود به عالم معنویت، عرفان و فلسفه ورود كرده است و به بیان دردها و مشكلات بشریت و ارائه راه حل پرداخته است.
تاثیر پذیری شاعران سرزمینهای دیگر از شعر و ادبیات سعدی نیز موضوعی است كه در پژوهشهای مختلف به آن پرداخته شده است.
افراد اندیشمند و ادیبان بسیاری پیش از سعدی شیرازی ظهور كردند اما تاثیر سعدی در عرصه اخلاق و ادبیات ایران و جهان اسلام بیش از همه بوده است.
شیخ اجل و دو كتاب گلستان و بوستان او در تار و پود اندیشه و فرهنگ ایرانیان رسوخ كرده است و با سپری شدن قرنها از وفات وی همچنان به عنوان شخصیت تاثیرگذار بر شعر و ادبیات فارسی مطرح است.