معرفی
آشنایی با آدامس
آدامس
خلاصه :
آدامْسآدامْس نوعی جویدنیِ مصنوعی است که برای خوشبوکردن دهان، سرگرمی یا مزایای احتمالی آن بکار میرود. در قدیم به گونهای آدامسِ رایج در ایران سَقِّز گفته میشد.مواد تشکیلدهندهٔ آدامسهای امروزی عبارتند از پایهٔ آدامس (۳۰٪)، شیرینکنندهها (۵۹٪)، شیرینکنندههای قوی (۰٫۵٪)، نرمکنندهها (۲٪)، شیرهٔ ذرت (۱۰٪)، طعمدهندهها (۴٪)، اجزاء فعال (۵٪) و رنگهای خوراکی.
تاریخچه
در قدیم صمغ بهدستآمده از قطران پوست درختِ غان را میجویدهاند.
نکات منفی درمورد آدامس
- استفاده از برخی خمیردندانها و برخی آدامسها بیش از خرابی دندانها، موجب انتقال و حفظ باکتریهایی میشود که عفونت ایجادشده توسط آن باکتریها در بدن، نهایتاً موجب ایجاد یا تشدید بیماریهای قلبی میشود.
- جویدن برخی آدامسها موجب افت فشار خون مینیمم و افزایش ضربان قلب در بیماران قلبی میشود و احتمال خطر را در آنان افزایش میدهد.
- گاهی جویدن آدامسهای شیرینشده با برخی شیرینکنندهها موجب بروز واکنشهای حساسیتی در برخی افراد میشود. درضمن، پژوهشگران اعلام کردهاند که جویدن آدامس در بعضی افرادِ حساس و مستعد، موجب تحریک دستگاه گوارش میشود. بهعلاوه، مطالعهای دیگر، مؤید بالا رفتن احتمال خطر سرطان زبان در کسانی بود که زیاد از آدامسهای با طعم دارچین استفاده کردهبودند.
- مصرف آدامسهای حاوی کافئین (مادهٔ تسکیندهندهٔ موجود در قهوه) ممکن است بهقدری بر خوابِ افراد اثر کند که موجب بیخوابی آنان شود.کات مثبت فواید آدامس
- بهبود حافظهٔ عملی و افزایش توان یادگیری کوتاهمدت و بلندمدت. نکتهٔ قابل توجهِ دیگر اینکه برخی از محققان اعلام کردهاند جویدن آدامس، بخش جلوی شبکهٔ مغزی را فعالتر میکند و موجب پردازش بهتر اطلاعات مغز انسان میشود.
- محققان معتقدند که نهتنها عضلات دهان، بلکه فعالیت عضلهٔ زبان نیز، هنگام جویدن آدامس افزایش مییابد و به دفع مواد سمی گروهی از عضلات بدن کمک میکند.
- نتایج بعضی دیگر از تحقیقات، نشانگر تأثیر مثبت جویدن آدامس در کاهش موارد رفلاکس بودهاست. درضمن، جویدن آدامس درحین پیادهروی، از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری میکند.
- به نظر برخی از محققان، استفاده از آدامس موجب کاهش احتمال خونریزی لثه و تشکیل پلاکهای دندانی میشود.