دلنوشت
مسعود سعد سلمان
خلاصه :
مسعود سعد سلمانزندگی
مسعود سعد سلمان، در سال ۴۳۸ هجری به دنیا آمد.پدر مسعود فردی ثروتمند بود که به عنوان سفیر از سوی غزنویان به هند فرستاده شده بود. با اینکه اجداد مسعود اهل همدان بودند اما اربابان تذکره دربارهٔ زادبومش اختلاف نظر دارند. بنا به گفته محمد عوفی وی در همدان به دنیا آمدهدولتشاه سمرقندی زادگاهش را جرجان میداند.واله داغستانی گوید که اصلش از همدان است ولی مدتها در لاهور به سر بردهاست[۴]؛ غلامعلی آزادهوی را اهل لاهور میداند و بدیعالزمان فروزانفر در سخن و سخنوران زادگاهش را لاهور نوشتهاست.
خدمت به غزنویان
حیات مسعود سعد سلمان مصادف با حکومت شش پادشاه غزنوی فرخزاد غزنوی، ابراهیم غزنوی، مسعود بن ابراهیم، شیرزاد غزنوی، ارسلانشاه غزنوی و بهرامشاه بودهاست. زندگی مسعود سعد در زمان پادشاه فرخزاد و زندگی ادبی و خدمت شاهی او از دوره سلطان ابراهیم آغاز میشود.در سال ۴۳۸ هجری قمری هنگامی که سلطان مسعود غزنوی، فرزند خود «مجدود» را به فرمانفرمایی هند فرستاد، پدر سعد سلمان همراه او بود. مسعود سعد به مدت شصت سال به عنوان یکی از کارگزاران دیوان غزنوی خدمت کرد. شغل رسمی او کتابدار سلطنتی بودهاست.
زندان
خشی از حیات هشتاد ساله او به دلیل همدستی با مسعود بن ابراهیم در توطئه علیه پدرش (ابراهیم غزنوی) در زندانهای دهک، نای، سو و مرنجاب گذشت.بار نخست در سال ۴۷۷ قمری به زندان افتاد و پس از ۱۱ سال در ۴۸۸ هجری توسط فرماندار «چَلَنِدر» آزاد شد و به لاهور بازگشت. ۲ سال بعد و در پی تغییرات سیاسی، بار دیگر برای ۸ سال به زندان افتاد. سالهای پایانی عمر او به سرودن بهترین شعرهایش در زندان نای گذشت. او خاطرات و رنجهای خود از زندان را در قالب شعر و زنداننامه نگاشتهاست.
مرگ
مسعود سعد سلمان در سال ۵۱۸ هجری کشته شد.
آثار
دیوانها
مسعود، دیوانهایی به به زبانهای فارسی و عربی و هندی داشتهاست.
دیوان فارسی
دیوان فارسی وی قریب به هجدههزار بیت دانسته شدهاست[۱۴] و غیر از قصیده، دارای غزل و رباعی، مثنوی، قطعه و چیستان نیز دارد.
دیوان عربی
جز ابیاتی عربی در حدائق السحر فی دقائق الشعر چیزی از دیوان عربی او در دست نیست.
دیوان هندی
دیوان هندی او نیز به کلی مفقود است.
عمو هادی
پارسال
خدایا شکرت برای گزینه ctrl+c و ctrl+v
(کپی_پیست)
و همچنین گوگولوف(گوگل)
دمت گرم مطلب خوبی بود :))
آقاي مالكي
پارسال