مقالات
فلسفه نماز صبح
خلاصه :
فلسفه نماز صبحکی از مهمترین اسرار نماز صبح، روایتی است که در کتاب علل الشرایع ذکر شده و آن اینکه چند نفر یهودى محضر رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلم رسیدند. داناترین آنها مسائلى چند از آن سرور پرسید، در ضمن مسایل، این سؤال مطرح شد که : خداوند عزّ و جلّ براى چه این پنج نماز را در پنج وقت بر امّت تو در ساعات شب و روز واجب كرده؟
رسول خدا(ص) در جواب ایشان اسرار هر یک از اوقات پنجگانه نماز را بیان فرمودند از جمله در مورد وقت نماز صبح فرمودند: هنگامی كه آفتاب طلوع می كند كافران وآفتاب پرستان در برابر آن به سجده می افتند و خداوند نماز صبح را بر امت من واجبفرموده تا پیش از آنكه كافران،آفتاب و شیطان را سجده كنند امتم در برابر خداوندمتعال سجده كنند. (تفسیر ابوالفتوح رازی /ج۱/ص۱۶۱)
خداوند در قرآن مجید می فرماید: نماز فجر(نماز صبح) مشهود ملائكه است(بنی اسرائیل/آیه۷۷)گر چه تمام نمازها مشهود ملائكه است ولی نماز صبح در این وادی ازویژگی خاصی بهره مند است. در روایات اسلامی آمده كه : ((نماز صبح از میان نمازهااین امتیاز دارد كه ملائكه شب و ملائكه روز آن را مشاهده می كنند. زیرا نماز صبح اگردر اول وقت خود انجام شود دقیقاً در لحظه ای انجام شده است كه ملائكه شب جای خود رابه ملائكه روز می دهند. و هر دو گروه از فرشتگان شاهد اقامه آن خواهند بود. بنابرایننماز صبح كه در اول وقت خوانده شود در دو پرونده ثبت می شود (وسایل شیعه/ج۳/ص۱۵۶/بحار/ج۸/ص۷۳)
اقامه نماز صبح در اول وقت یکی از بهترین ملاکهای تفکیک مومن و منافق است زیرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: نماز صبح و نماز عشا سنگین ترین نمازها درنظر منافقین است.(مستدرك وسایل/ج۱/ص/۱۸۳)
اقامه نماز علاوه بر تاثیراتی که بر روح و جان انسان دارد بر سلامتی انسان نیز تاثیر دارد که البته تاکنون در این حد کشف شده و قطعا تاثیرات نماز بیش از این حرفهاست
نتایج تازهترین تحقیقات علمی نشان میدهد، خواندن نماز صبح، بهترین شیوه برای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی است. بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی مؤسسه قلب و عروق اردن، خواب طولانی مدت در طول شبانهروز، مهمترین عامل ابتلا به بیماریهای قلبی است. این تحقیقات نشان میدهد اگر فردی به مدت طولانی بخوابد، ضربان قلب او به پنجاه بار در دقیقه كاهش مییابد كه این امر، منجر به كندی گردش خون در سرخرگها و سرانجام، انسداد رگها شده و حملات قلبی عروقی را به دنبال خواهد داشت
این تحقیق همچنین بر ضرورت حداقل پانزده دقیقه تحرك بدنی پس از چند ساعت خواب تأكید میكند.در نتایج این تحقیق با بیان این كه ادای نماز صبح برای این امر كافی است، به سلامت قلبی مسلمانانی كه صبح زود بیدار شده و برای انجام فریضه نماز به مسجد میروند، اشاره شده و آمده است: اگر این عمل در مسجد و یا به صورت گروهی انجام شود، نتیجه بهتری خواهد داشت.