بدون مجموعه
اربعین حسینی
خلاصه :
سلام من امروز میخواهم درباره اربعین حسینی صحبت کنم و نگاهی به مسیر و تاریخچه داشته باشیم امیدوارم که این مطلب برای شما مفید باشداربعین حسینی
اربعین حسینی چهلمین روز پس از شهادت امام حسین(ع) در روز عاشورای سال ۶۱ق که با ۲۰ صفر مصادف است. براساس برخی از نقلها، اسیران کربلا روز ۲۰ صفر سال ۶۱ قمری در بازگشت از شام، برای زیارت مدفن امام حسین(ع) به کربلا رفتند؛ البته گروهی از علما همچون شیخ مفید و شیخ طوسی تصریح کردهاند که اسرا در بازگشت از شام به مدینه رفتند. همچنین جابر بن عبدالله انصاری، در این روز بهعنوان اولین زائر بر سر مزار امام حسین(ع) حاضر شده است. براساس قول مشهور، سر امام حسین(ع)، در روز اربعین به بدنش در کربلا ملحق شد. زیارت اربعین از اعمال خاص این روز است و بنابر روایتی از امام حسن عسکری(ع) از نشانههای مؤمن دانسته شده است. ۲۰ صفر در ایران تعطیل رسمی است و شیعیان در این روز عزاداری میکنند. پیادهروی اربعین شیعیان به سوی کربلا، یکی از گستردهترین مراسم عزاداری شیعیان بوده و در زمره بزرگترین اجتماعات مذهبی جهان قرار گرفته است.
روزشمار واقعه عاشورا
سال ۶۰ قمری ۱۵ رجب مرگ معاویه ۲۸ رجب خروج امام حسین (ع) از مدینه. ۳ شعبان ورود امام(ع) به مکه. ۱۰ رمضان رسیدن نخستین نامههای کوفیان به امام(ع). ۱۲ رمضان رسیدن ۱۵۰ نامه از کوفیان به امام(ع) توسط قیس بن مُسْهِر، عبدالرحمان ارحبی و عُمارَة سَلُولی. ۱۴رمضان وصول نامه سران و اهالی کوفه به امام(ع) توسط هانی بن هانی سبیعی و سعید بن عبدالله حنفی. ۱۵ رمضان خروج مسلم از مکه به سوی کوفه. ۵ شوال ورود مسلم بن عقیل به کوفه. ۱۱ ذیالقعده نامه مسلمبن عقیل به امام حسین و دعوت از ایشان برای آمدن به کوفه ۸ ذیحجه خروج امام حسین(ع) از مکه و قیام مسلم بن عقیل در کوفه. ۹ ذیحجه شهادت مسلم بن عقیل در کوفه. سال ۶۱ قمری ۱ محرم یاری خواستن امام از عبیدالله بن حر جعفی و عمرو بن قیس در قصر بنیمقاتل ۲ محرم ورود کاروان امام(ع) به کربلا ۳ محرم ورود عمر بن سعد به کربلا با سپاه چهار هزار نفری. ۶ محرم یاری خواستن حبیب بن مظاهر از بنی اسد برای یاری امام حسین(ع) و ناکامی او در این مأموریت ۷ محرم بستن آب بر روی امام حسین(ع) و یارانش و پیوستن مسلم بن عوسجه به امام حسین(ع). ۹ محرم ورود شمر بن ذی الجوشن به کربلا و اماننامه شمر به فرزندان امالبنین. ۹ محرم اعلام جنگ لشکر عمر سعد به امام(ع) و مهلت خواستن حضرت از عمر سعد. ۱۰ محرم واقعه عاشورا و شهادت امام حسین(ع)، اهل بیت(ع) و یارانش. ۱۱ محرم حرکت اسرا به سوی کوفه و دفن شهدا توسط بنی اسد (از اهل غاضریه) ۱۲ محرم ورود کاروان اسیران کربلا به کوفه (دفن شهدا بنابر نقلی) ۱۹ محرم حرکت کاروان اسیران از کوفه به شام. ۱ صفر ورود اهل بیت(ع) و سر امام حسین(ع) به شام. ۲۰ صفر اربعین حسینی و بازگشت اهل بیت امام(ع) به کربلا(بنا به نقلی) و مدینه(به نقل دیگر)
تعداد زائران اربعین از ۱۳۹۵-۱۴۰۱ش
سال تعداد زائران اربعین (نفر) ۱۴۴۴ق/ ۱۴۰۱ش ۲۱,۱۹۸,۶۴۰ ۱۴۴۳ق
/ ۱۴۰۰ش ۱۶,۳۲۷,۵۴۲ ۱۴۴۲ق
/ ۱۳۹۹ش ۱۴,۵۵۳,۳۰۸ ۱۴۴۱ق
/ ۱۳۹۸ش ۱۵,۲۲۹,۹۵۵ ۱۴۴۰ق
/ ۱۳۹۷ش ۱۵,۳۲۲,۹۴۹ ۱۴۳۹ق
/ ۱۳۹۶ش ۱۳,۸۷۴,۸۱۸ ۱۴۳۸ق
/ ۱۳۹۵ش ۱۱,۲۱۰,۳۶۷ ۱۴۳۷ق
تاریخچه
مرحوم آیتی مینویسد: ظاهر عبارت شیخ طوسی آن است که جابر از مدینه به منظور زیارت حرکت کرده بود و در روز بیستم ماه صفر وارد کربلا شد. نه آنکه رسیدن او به کربلا (بهطور تصادفی) بعد از چهل روز از شهادت امام (علیهالسلام)، روی داده باشد و بعید نیست که همینگونه باشد، چراکه بعد از رسیدن اهل بیت (علیهمالسلام) به کوفه، ابن زیاد، عبدالملک بن حارث سلمی را از عراق به حجاز فرستاد، تا عمرو بن سعید بن عاص اموی، والی مدینه را از شهادت امام و یاران وی آگاه سازد. عبدالملک بیدرنگ به مدینه رفت و خبر شهادت امام را رسما به والی مدینه ابلاغ کرد. در این صورت ممکن است که جابر بن عبد الله انصاری با خبر یافتن از فاجعه شهادت امام (علیهالسلام) و بنی هاشم، از مدینه حرکت کرده باشد. جابر در بیستم ماه صفر، درست چهل روز بعد از شهادت امام وارد کربلا شد و سنت زیارت امام (در اربعین) به دست او تاسیس گردید.
A.L.I ali akbarian
پیارسال