مقالات
کنترل خشم
خلاصه :
سلام علیکم خشم و عصبانیت، احساس طبیعی است و هرکس در زندگی خود در مواقعی عصبانی می شود. اما مهم این است که در موقع خشم، رفتاری مناسب از خودمان بروز بدهیم.نتایج مهار نکردن خشم همواره ضرر است و بعضی از آنها منجر به اشتباهاتی جبران ناپذیر می شوند.
زمانی که انسان خشمگین می شود این گونه است که انگار قدرت فرد ده برابر شده است و به راحتی انسان می تواند به دیگران و خود و اشیاء اطراف آسیب جدی بزند پس همانطور که در صفحه 27 کتاب مطالعات اجتماعی پایه هشتم گفته شده بود«سه قاعده هنگام خشم و عصبانیت یادمان نرود 1-نباید به وسایل یا اموال خودمان و دیگران، صدمه بزنم. 2-نباید به دیگران صدمه بزنم. 3-نباید به خودم صدمه بزنم.
از نظر دینی مهار نکردن خشم کار درستی نمی باشد و از ائمه(علیهم السلام) احادیث زیادی در این باره وجود دارد مانند اینکه امام صادق(علیه السلام) می فرمایند:
مَن لَم يَملِك غَضَبَهُ لَم يَملِك عَقلَهُ
آنکه مالک خشم خود نباشد، مالک عقل خود نیست
و در حدیث دیگری امام صادق می فرمایند:
الغَضَبُ مِفتاحُ كُلِّ شَرٍّ
خشم کلید هر بدی است
حالا که از قباحت و زشتی این کار نزد اهل بیت (علیهم السلام) و نتایج بد و جبران ناپذیرش گفتیم حالا ببینیم که چگونه باید خودمان را کنترل کنیم در هنگام خشمگین شدن.
راهکار های کنترل خشم:
1-به خدا و اهل بییت (علیهم السلام) توکل کنیم.
توکل کردن به خدا و اهل بیت (علیهم السلام) و سپردن خود به آنان باعث آرامش ما می شود و از خشم و درگیری لفظی و فیزیکی جلوگیری می کند.
2-ذکر گفتن
یادآوری احادیث و صحبت های خدا و ائمه درباره خشم و قباحت آن می تواند به ما در هنگام خشم آرامش ببخشد.
3-به صورت معکوس بشماریم
برای کنترل عصبانیت خود از ده به صورت معکوس بشماریم. اگر خیلی عصبانی هستیم، از 100 شروع کنیم. هنگامی که ما در حال شمارش معکوس هستیم، ضربان قلبمان کاهش می یابد و باعث می شود عصبانیتمان کاهش پیدا کند.
4- نفس عمیق بکشیم
5-قدم بزنیم
6-موقعیت ناراحت کننده را ترک کنیم
اگر ممکن است مکانی که باعث خشم ما شده است را ترک کنیم و از آن فضا خارج شویم.
7-به حرف هایی که می خواهیم بزنیم، فکر کنیم
باید به سخنانمان در آن لحظه فکر کنیم چرا که در هنگام خشم کلمات نامناسب و ناسزا و فحش به ذهنمان می آید و باید خودمان را کنترل کنیم که آنها را به زبان نیاوریم.
حالا که این مطلب را خواندید و ان شاءالله تصمیم دارید در مواقع عصبانیت و خشم به موارد فوق عمل کنید این حدیث هم هدیه شما:
امام موسی کاظم (علیه السلام) می فرمایند:
هرکس خشم و غضب خود را از مردم بازدارد،خداوند هم در روز قیامت عذابش را از او برمی دارد.