آموزش
سرطان شناسی
✅سرطان
سرطان چیست؟
خلاصه :
سلام خدمت شما دوستان عزیز این تحقیق مربوط به درس علوم تجربی است. اگر کمی وقت بگذارید و مقاله مطالعه کنید و فیلم را نیز ببنید خیلی به اطلاعات شما افزوده خواهد شد. با سپاس فراوان. مهدیار امیدوارسرطان شناسی
سَرَطان (در برخی منابع فارسی با نام چَنگار[۱] آمدهاست) نامی است که به مجموعهٔ بیماریهایی اطلاق میشود که از تکثیر مهارنشدهٔ سلولها پدید میآیند.[۲] از دیدگاه حکمای قدیمی طب ایرانی، سرطان نوعی ورم است که به سبب تغیرات اخلاط بدن ایجاد میشود ولی امروزه با پیشرفت پزشکی میدانیم اینگونه نیست.[۳] سلولهای سرطانی از سازوکارهای عادی تقسیم و رشد سلولها جدا میافتند. علت دقیق این پدیده همچنان نامشخص است؛ ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلولها میشوند، در هسته سلول اشکال وارد کنند. از جملهٔ این موارد میتوان از مواد رادیو اکتیو، مواد شیمیایی و سمی یا تابش بیش از حد اشعههایی مانند نور آفتاب نام برد.[۴] در یک جاندار سالم، همیشه بین میزان تقسیم سلول، مرگ طبیعی سلولی و تمایز، تعادلی وجود دارد.
عوامل سرطان زا
- دخانیات: مصرف دخانیات در ایجاد سرطان در مجاری تنفسی نقش اساسی دارد. ۹۰٪[۶] ابتلا به سرطان ریه به دلیل کشیدن سیگار رخ میدهد. سیگار کشیدن مهمترین عامل محیطی منفرد در وقوع مرگ زودرس در آمریکا میباشد.[۶]
- مواد غذایی: مصرف الکل در ابتلا به سرطانهای دهان (به غیر از لب)، حنجره، مری و به دلیل ایجاد سیروز الکلی احتمال بروز سرطان کبد را بالا میبرد. مصرف قند در طول دوره درمان سرطان ممنوع است زیرا سلولهای سرطانی با مصرف قند میتواند بهتر بافتهای دیگر بدن را آلوده کنند. معنی این جمله این است که سلول سرطانی با مصرف قند قویتر میشود و باسرعت بالاتری تکثیر میشوند. به زبان سادهتر باید گفت سلول سرطانی دارای ۹۴ گیرنده قند است ولی سلول بدن دارای ۴ گیرنده است و هر مولکول قندی را که ببیند جذب میکند و بزرگتر میشود.
مطالعه محققان آژانس استاندارد غذا در انگلیس نشان میدهد، زمانی که مواد غذایی حاوی کربوهیدرات در معرض دمای بالا قرار میگیرند، سمی به نام آکریل آمید تولید میکنند که سرطان زا ست. به همین دلیل پژوهشگران اعتقاد دارند مصرف بیش از اندازه نان سوخاری (تُست شده) احتمال بروز سرطان را افزایش میدهد.[۱۵] طبق اعلام آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC)، گوشت خوک و فراوردههای آن مانند گوشت دودی، ژامبون، سوسیس خوک و سایر گوشتهای فرآوری شده حامل این مواد، به اندازه استعمال سیگار، خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.[۱۶]
- پرتوها: برخی از پرتوها همچون پرتوهای فرابنفش خورشید، باعث ایجاد سرطانهایی چون سرطان پوست میشوند.
- عوامل ژنتیکی نیز می تواند از عوامل سرطان نیز محسوب شود.
-
پیشگیری از سرطان
-
یکی از مهمترین مشکلات در درمان سرطان بحث تشخیص به موقع و زودهنگام آن است. بسیاری از بیماران به دلیل تشخیص دیرهنگام این بیماری قادر به درمان آن نبودهاند که از جمله دلایل آن سخت بودن روندهای تشخیصی این بیماری است. به تازگی محققان سوئدی آزمایش خونی ابداع کردهاند که گفته میشود در ۹۶ درصد از موارد، ابتلا به سرطان را به دقت تشخیص میدهد و در ۷۱ درصد از موارد نیز نوع آن را به درستی اعلام میکند..
برخی از روشهای کلی مانند عدم استعمال دخانیات، مصرف غذای سالم، پرهیز از عوامل تراتوژن (برخی مواد شیمیایی صنعتی مانند آزبست، اشعه یونیزان مانند کار در رادیولوژی، نور آفتاب و…)، ورزش[۲۴] و]در پیشگیری از سرطان مؤثرند. بتازگی محققان در پژوهشهای خود روی حیوانات دریافتند که دویدن تا ۵۰ درصد اندازه تومورها را کاهش میدهد.[۲۶] مطالعات جدید نشان میدهد که سبک زندگی و عوامل محیطی، عامل ۷۰ تا ۹۰ درصد انواع سرطان است. به همین دلیل کارشناسان اعتقاد دارند که سرطان با زندگی سالم قابل اجتناب است.[۲۷]
از نظر حکمای ایرانی، اصول درمان سرطان بر اجتناب از اقدامات مهیج بیماری، پاکسازی بدن از عوامل مسبب، تقویت و اصلاح مزاج استوار است.[۲۸]
-
روش های درمان سرطان
-
روشهای اصلی درمان سرطان عبارتند از:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- جراحی
- ژن درمانی
- ایمنیدرمانی
- آنتیانجیوجنسیس
- تفکر مثبت
- هایپرترمیا
-
پایان
آقای میری
۳ سال پیش
مهدیار امیدوارطهرانی
۳ سال پیش
محمد رضا حبیبی
۳ سال پیش
مهدیار امیدوارطهرانی
۳ سال پیش
عباس
۳ سال پیش
خوب و مفيد بود
ممنونم
مهدیار امیدوارطهرانی
۳ سال پیش
متشکرم 🙏
باتشکر از زحماتتان.
علیرضا حبیبی
۳ سال پیش
مهدیار امیدوارطهرانی
۳ سال پیش